YouTube verwijdert half miljoen misleidende corona-video’s

YouTube  corona

 

Het afgelopen jaar zijn er een half miljoen video’s van YouTube verwijderd waarin onjuiste informatie over het coronavirus werd verspreid. Het videoplatform ligt onder vuur omdat het complotdenken teveel zou aanwakkeren.

Vorig jaar mei paste YouTube zijn zogeheten communityrichtlijnen aan met nieuwe regels omtrent covid-19-filmpjes. Zo mogen de video’s niet het bestaan van het coronavirus ontkennen of wilde verhalen over het vaccin de wereld inhelpen. Als voorbeeld wordt onder meer de theorie aangehaald dat mensen een tracking-chip ingespoten zouden krijgen.

Gaat een uploader drie keer over de schreef, dan wordt zijn of haar account helemaal verwijderd. Een bekend Nederlands voorbeeld is het YouTube-kanaal van rapper Lange Frans. Een tweede kanaal werd binnen twee dagen in de kiem gesmoord.

Of de striktere richtlijnen veel effect hebben, is echter nog de vraag. In oktober toonde het programma Zondag Met Lubach aan hoe makkelijk het nog steeds is om in een ‘fabeltjesfuik‘ terecht te komen. Als je niet oppast, staat je hele YouTube-feed binnen een paar klikken vol corona-nepnieuws. De algoritmes van Google blijven maar soortgelijke video’s aanraden.

Lees verder

Naar overzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beveiligd !!