Pandemie versnelt cloud-native en opensource

Pandemie versnelt cloud-native en opensource

Pandemie

 

Door de pandemie groet de cloud-native-gemeenschap als kool. Meer dan 123.000 ontwikkelaars hebben inmiddels een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van opensourcesoftware op basis van het containerplatform Kubernetes. Voor de coronacrisis uitbrak waren dat er 81.298 zodat de groei uitkomt op zo’n 50 procent. Het aantal open softwareprojecten waarover de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) de supervisie voert, nam zelfs met 118 procent toe tot 96.

 

Dit heeft CNCF-directeur Priyanka Sharma aan de vooravond van Kubecon/CloudNativeCon Europe 2021 aangekondigd. De conferentie die nu voor de derde keer virtueel wordt gehouden, trekt ruim 25.000 it-professionals uit opensource- en cloudgemeenschappen.

Volgens Sharma heeft Covid-19 ervoor gezorgd dat opensource sneller mainstream is geworden. De digitalisering kreeg over een breed front een forse duw. Het aantal bedrijven en instellingen dat lid is van de CNCF, steeg van 518 eind 2019 naar ruim 630. Vrijwel alle grote techbedrijven werken thans in meer of mindere mate samen aan de toekomst van containertechnologie. Cisco, IBM Cloud, Kasten (Veeam), Rancher (Suse), RedHat en VMware zijn tijdens conferentie prominent aanwezig.

Maar ook AWS, Apple, Arm, Google Cloud, Huawei, Intel, Microsoft Azure, NetApp, Nvidia, Oracle, Palto Alto Networks  en SAP profileren zich graag als actieve ondersteuners van de cloud-native-beweging. Recent traden Citi, Raytheon en Seagate toe.

Door gratis bouwblokken ter beschikking te stellen versnellen al deze leden de innovatie. Om te voorkomen dat betrokken bedrijven er een dubbele agenda op nahouden en eigen belangen doordrijven blijft de CNCF een stevige greep houden op de toekomst van de containerindustrie.

Eindgebruikers

CNCF-directeur Priyanka Sharma, ziet cloud native communities snel groeien.

Ook eindgebruikers dragen veel bij aan de software-ontwikkeling. De CNCF verleent Spotify de ’top end user award’. Sharma onderstreepte het belang van het delen van ervaringen. Daar valt veel van te leren. De CNCF publiceerde vorig jaar uitgebreide case studies uit verschillende sectoren zoals software (Zendesk), telecom (Vodafone), reiswezen (Booking.com) en overheid (Amerikaanse ministerie van Defensie). Ook bijvoorbeeld Netflix, Nokia, Nordstrom, OpenAI, PayIt en Pearson delen hun ervaringen bij het toepassen van opensourcesoftware.

De CNCF lanceert samen met de Linux Foundation een gratis trainingsprogramma voor het gebruik van het orkestratieplatform Kubernetes bij edge computing. Voor de online Kubernetes-cursussen hebben zich al 194.000 deelnemers opgegeven. Voor het Certified Kubernetes Administrator examen werden 53.000 inschrijvingen geregistreerd. Voor het Certified Kubernetes Application Developer examen schreven 26.000 mensen zich in.

Bron

Terug naar overzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beveiligd !!