Opstarten vanaf een bootable USB-stick

Opstarten vanaf een bootable USB-stickEen opstartbare USB maken om de pc op te starten ITIGIC

Heb je met succes een bootable USB-stick aangemaakt? Dan kun je deze onmiddellijk testen door de computer ermee op te starten. Dit is ook nodig om BIOS of UEFI (bij een modernere computer) te configureren voor mogelijke noodsituaties.

Om dit te realiseren moet je de opstartvolgorde in het bootmenu wijzigen:

Oudere PC / Laptop:

  • Open het opstartmenu van je computer. Je moet hiervoor tijdens het opstarten van de computer op een toets drukken. Welke dat is, is afhankelijk van de fabrikant van het moederbord. Meestal wordt ‘Del’ gebruikt, maar ook de toetsen ‘F1’, ‘F2’, ‘F8’ of ‘F10’ (heel soms ook andere) kunnen voor deze functie bedoeld zijn. Op de rand van het scherm, zodra het logo van de fabrikant verschijnt, wordt meestal aangegeven welke toets je moet drukken. Maar let op: je hebt maar heel kort de tijd om op de juiste knop te drukken. Als je te laat bent moet je de pc opnieuw opstarten, en het nogmaals proberen.

Nieuwe(re) PC / Laptop

  • Heb je een nieuwere pc? Dan is het waarschijnlijker dat UEFI als firmware geïnstalleerd is in plaats van BIOS. Indien dit het geval is, zie je geen knop om het opstartmenu te starten. Ga nu als volgt te werk: Klik in het ‘Configuratiescherm’ op ‘Update & herstel’. Zoek de menuoptie ‘Herstel’ klik hierop en vervolgens onder ‘Geavanceerd starten’ kies de optie ‘Nu herstarten’. De computer wordt nu opnieuw opgestart. Klik in het volgende scherm op ‘Problemen oplossen’, vervolgens op ‘Geavanceerde opties’ en tenslotte op ‘UEFI Firmware-instellingen’ om in het UEFI te komen.
  • Het BIOS of UEFI kan er afhankelijk van het type computer anders uitzien en heeft verschillende namen voor de diverse menu-items. Maar laat je niet in de war brengen, de structuur is eigenlijk altijd dezelfde.
  • Gebruik de pijltjestoetsen om door BIOS/UEFI te navigeren. Ga nu naar het tabblad ‘Boot’ (let op dit kan ook andre benamingen hebben zoals; ‘Boot Menu’, ‘Boot Manager’ of iets in die geest).
  • Je kunt daar de USB-stick selecteren zodat de USB tijdens de volgende systeemstart kan worden gebruikt.
  • Je kunt deze opstartvolgorde (boot sequence) ook permanent wijzigen  door de volgorde van te wijzigen met de pijltjestoetsen of de toetsen [PgUp] en [PgDn]. Plaats nu je USB-stick bovenaan deze lijst. De pc zal dan vanaf de stick opstarten zodra deze is aangesloten.
  • Druk op “opslaan en verlaten” (vaak is dit F10 maar kan ook andre knop zijn) om het BIOS/UEFI te verlaten.

Terug naar overzicht

Home

error: Inhoud is beveiligd !!