Installatie van Linux mint

Kies de juiste editieInstallatie Linux mint

Voor je gaat beginnen met de Installatie van Linux mint moet je kiezen welke editie je gaat installeren. Je kunt Linux Mint binnenhalen vanaf de Linux Mint website.

Lees hieronder welke editie en architectuur het geschiktst voor u zijn;

Er zijn drie verschillende uitvoeringen van Linux Mint, elk met hun eigen voor en nadelen.

  • Cinnemon; De meest modernste en  functioneelste  omgeving.
  • Mate: Een stabiele en snelle omgeving.
  • Xfce: De minst zware en meest stabiele omgeving,

Voor wat oudere laptops (xp / vista) kun je het beste kiezen voor Mate of Xfce, je mist dan wel wat functionaliteit en “uitstraling” maar daarvoor krijg je wel snelheid en stabiliteit terug.

Waarschijnlijk omdat de Cinnamon editie van Mint veel overeenkomsten vertoont met Windows is dit de  populairste editie van Linux Mint. Cinnamon is handig, mooi en vol met nieuwe functies. Derhalve zeer geschikt als “vervanger”  voor Windows 7.

——————————————————————–

Als je de (voor jou) juiste editie hebt gekozen en gedownload, gaan we beginnen met de installatie van Linux Mint. Dit doen we door het ISO bestand op een  “bootable ” USB Stick te zetten.

Als je niet weet hoe dit moet lees dan de workshop “Bootable USB maken

Zodra je de juiste distributie op de USB Stick heb staan kunnen we Linux Mint gaan installeren, doe de USB Stick in een van de USB poorten van je “oude” Laptop/PC en start op vanaf USB.

Het opstarten vanaf een USB is niet voor iedere Laptop/PC gelijk;

Als je een wat “oudere” PC hebt, krijg je vaak in het opstartscherm (nog VOORDAT het OS opstart) te zien welke toets je moet indrukken voor de “opstart keuze” Vaak is dit F9 of F12.

Bij een wat “nieuwere” PC/Laptop  (vanaf Windows 8 of nieuwer), moet je eerst de BIOS (BIOS is het laagste niveau op uw computer, wat een aantal basisinstellingen van uw computers bevat) starten. Hier gaan we de optie ‘secureboot’ gaan uitzetten. Eerst moet u weten hoe u in uw BIOS komt. Meestal staat dit direct aangegeven nadat u uw computer opstart. Vaak is het echter de ‘DEL’ toets, of ‘F12’. Werkt dit niet, kijk dan in de handleiding van uw PC.
De meeste BIOS’en werken uitsluitend met de pijltjes toetsen en ENTER. Zoek de optie secureboot door de pijltjes toetsen naar rechts te drukken, selecteer de optie, druk op ENTER en selecteer uit. Vervolgens moet u naar de ‘boot’ instellingen. Hier moet u de optie USB-stick (of iets in die trand) op de eerste plek zetten waarvanaf gestart wordt. Ga vervolgens naar exit, en kies voor ‘Save en Exit’.

error: Inhoud is beveiligd !!