ESJES VPN uitleg

Wat is een VPN en waarom heb ik die nodig(of niet)?Esjes VPN

VPN staat letterlijk voor; Virtual Private Network.

Een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou PC en het internet. Als je door middel van een VPN een verbinding met internet maakt, dan wordt al jouw internetverkeer door een versleutelde (virtuele) “tunnel” gestuurd. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Op Internet ben je anoniem(er): je IP-adres , je locatie en provider zijn niet meer voor iedereen zichtbaar.
  • Je bent veiliger op het internet: de versleutelde tunnel houdt veel hackers en cybercriminelen tegen.
  • Je bent vrijer op het internet: door andere IP-adressen te gebruiken, krijg je toegang tot websites en online diensten die anders geblokkeerd zouden zijn.

Wat is een VPN?

Elke keer wanneer je het Internet gebruikt, wisselt je PC/laptop en of smartphone continu informatie uit met andere partijen op Internet “het web”. Een VPN creëert een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en de rest van het internet. Met een VPN wordt al jouw dataverkeer via deze beveiligde verbinding eerst naar een externe server gestuurd: de VPN-server. Van daaruit wordt jouw dataverkeer het internet op gestuurd richting de juiste bestemming.

Je internetverkeer omleiden via een VPN-server heeft drie voordelen. Ten eerste houd je je identiteit een stuk beter verborgen voor de buitenwereld. Ten tweede wordt je data door de zware encryptie goed beveiligd. En ten derde geeft een VPN je jouw vrijheid terug op het internet.

Waarom zou ik een VPN gebruiken?

Er zijn een aantal redenen waarom je een VPN zou willen gebruiken.
De meest voorkomende redenen zijn dus zoals eerder genoemd: online anonimiteit, veiligheid en vrijheid (het omzeilen van online blokkades en censuur);

Online anonimiteit

Het IP-adres is een soort online postcode, die aangeeft wie jij bent en waar je je precies bevindt. Een VPN-verbinding verbergt je IP-adres en locatie. Als gebruiker neem je het IP-adres van de VPN-server aan. Het lijkt daardoor alsof jij je bevindt op de locatie van de server. Hierdoor kunnen websites je echte locatie niet achterhalen. Ook anderen op het internet kunnen je niet langer identificeren via je IP-adres, want ze zien slechts het IP-adres van de VPN-server waarmee jij verbonden bent.

Veiligheid

Er komen steeds meer berichten naar buiten die laten zien hoeveel er op het internet wordt afgeluisterd. Zonder VPN stuur je al je gegevens onbeveiligd het internet op. Je internetverbinding is hierdoor relatief gemakkelijk af te luisteren. Een VPN versleutelt je dataverkeer, waardoor afluisteren geen zin heeft: je informatie kan niet langer gelezen worden.

Vrijheid

 In diverse landen (zoals China, Turkije en sommige Arabische en Afrikaanse landen) wordt het internet gecensureerd. Deze landen blokkeren de toegang tot bepaalde internetdiensten (WhatsApp, Google, Skype, Facebook, enzovoort) en websites. Ook in Nederland gebeurt dat. Hier wordt bijvoorbeeld The Pirate Bay geblokkeerd. Een VPN verandert je weergegeven geografische locatie (afhankelijk van de gekozen VPN-server). Zo kun je zulke blokkades omzeilen en toch toegang krijgt tot de geblokkeerde websites en diensten.

Hoe werkt een VPN?

Zonder heel diep op de werking in te gaan, werkt een VPN erg gemakkelijk. Je kiest een aanbieder, sluit een abonnement af en downloadt de VPN-software. Vervolgens kies je de server waarmee je wilt verbinden. De VPN doet eigenlijk de rest.

 

Terug naar workshops

error: Inhoud is beveiligd !!