In de 27 lidstaten van de Europese Unie is dat aandeel onder ICT-professionals zelfs 44 procent. Het gaat daarbij om digitale vaardigheden zoals informatie op internet opzoeken, bestanden verplaatsen en het gebruik van computers en online diensten.

Of iemand digitaal vaardig is, wordt in het CBS-onderzoek vastgesteld aan de hand van hoe goed iemand in vier categorie├źn met technologie kan omgaan: informatie, computers & diensten, communicatie en software.

83 procent van de ICT’ers beheerst de digitale basisvaardigheden bovengemiddeld. De rest haalt de combinatie van de vier deelaspecten niet of tot op zekere hoogte. Zij kunnen niet zodanig met technologie omgaan dat van hen gezegd kan worden dat ze digitale vaardigheden over het algemeen goed beheersen.

“Maar ik kan niet exact duiden waar die ICT’ers dan precies niet goed in zijn”, zegt Maarten Bloem van het CBS. “Zo kan het zijn dat een ICT’er heel goed is met software, maar niet verschrikkelijk goed overweg kan met andere digitale vaardigheden, waardoor je op deze aparte uitkomst kan komen.”

Van alle Nederlanders tussen de 16 en 74 jaar heeft de helft een goede beheersing van digitale vaardigheden. In de groep van mensen jonger dan 25 jaar kan 78 procent goed overweg met technologie. In de categorie 25 tot 54 jaar gaat het om 57 procent, terwijl een kwart van de 55-plussers meer dan de basisvaardigheden bezit.

Bron

Nieuws