Bootable USB maken door ESJES

Waarom/waarvoor heb je een opstartbare USB-stick nodig?Bootable USB ESJES

Er zijn vele toepassingen voor een bootable USB-stick. Misschien wel de belangrijkste functie is het opstarten van de pc als deze niet meer zelfstandig kan starten door bijvoorbeeld een virusinfectie, een ernstige systeemfout, een kapotte harde schijf of partitieproblemen.
De stick is hiervoor een perfecte oplossing, omdat je daarmee een compleet besturingssysteem of reddingssysteem zoals Hiren’s BootCD kunt installeren. Je kunt vervolgens de computer succesvol opstarten én repareren.
Of om een(nieuw) besturingssysteem (opnieuw) te installeren op je systeem.

ESJES ICT laat zien hoe je dit kunt doen;

Een computer kan alleen opstarten vanaf een bepaald medium als daar de benodigde bestanden en software op zijn geïnstalleerd.
Een (begrijpelijke) veelgemaakte fout is dat mensen een ISO-bestand op een usb-stick zetten en dan hopen dat de pc dit herkent als opstartbare stick om bijvoorbeeld Ubuntu, Windows, of ander OS te installeren.

Er zijn diverse prima utility’s om sticks opstartbaar, of bootable, te maken. Deze maken onder meer de juiste partitie-tabel en bestanden aan zodat een pc ermee aan de slag kan.
De Tool die we hier gebruiken is Rufus.

Nadat “Rufus” op je computer staat gaan we een opstartbare USB maken (NB werkwijze voor opstartbare CD of DVD is nagenoeg gelijk).

Open Rufus en selecteer het juiste apparaat (je USB stick).

Selecteer dan het ISO bestand (wat je eerder hebt gedownload).

Geef de USB stick een (begrijpelijke) naam, en klik op “STARTEN” :

Bootable USB ESJES

LET OP: Alle bestanden op de USB stick worden gewist met deze actie, zorg er dus voor dat je een lege USB (of een waarvan je de bestanden niet meer nodig hebt) gebruikt!

Nadat het programma “klaar” is kun je de stick verwijderen; let op doe dit bij voorkeur op een veilige manier (hardware veilig verwijderen en media uitwerpen), om eventuele beschadigen aan je USB te voorkomen.

Als je de USB stick (veilig) verwijderd  hebt is hij gereed voor gebruik.

 

 

Terug naar workshops

error: Inhoud is beveiligd !!